Kategoria

Urządzenia


sie 28 2016 Kostkarki do lodu - mobilne czy stacjonarne?...
Komentarze: 0

Wśród urządzeń kuchennych, znacznie ułatwiających funkcjonowanie i tworzenie wymyślnych napojów, zdecydowanie króluje przyrząd do wytwarzania kostek lodu. W zależności od naszych potrzeb, możemy kupić urządzenie stacjonarne lub mobilne. Które wybrać?

Kostkarka w domu

Świeży lód całą dobę i kostki o żądanej wielkości, to marzenie nie jednego barmana-domatora. W większej kuchni domowej, a także firmowej gastronomii, z powodzeniem sprawdzi się przyrząd stacjonarny do zabudowy. Zajmuje sporo miejsca, jednak jest wygodny w użyciu i w zasadzie bezobsługowy - sam pobiera wodę, a po włączeniu tworzy określoną liczbę kostek. Minusem jest hałas i koszty zużycia wody, z tym jednak trzeba się liczyć przy zakupie każdego urządzenia tego typu.

Kostkarki mobilne - dla wygodnych

Jeśli kostki do lodu są nam potrzebne nie tylko w domu, ale np. w plenerze, na campingu czy w biurze - warto zwrócić uwagę na ofertę kostkarek mobilnych. Nie wymagają instalacji ani podłączania do wody sieciowej. Wystarczy prąd oraz uzupełnienie zbiornika wodą pitną. Niestety, kostkarki przenośne ze względu na mniejszą moc, są również mniej efektywne. W warunkach polowych, podczas gorących wakacji mogą być jednak wybawieniem, a w biurze - atrakcyjnym wyposażeniem.

sie 27 2016 Niewielkie i podstawowe urządzenia gastronomiczne...
Komentarze: 0

Gdy planujemy zagospodarowanie restauracyjnej kuchni w różne urządzenia gastronomiczne, zwykle przed oczami pojawia się nam obraz zaawansowanych narzędzi kuchennych. Tymczasem jest to błąd, ponieważ dużo zależy tu od szczegółów. Jakich?

Garnek to podstawa

Tak, garnek to w pewnym sensie urządzenie gastronomiczne. Najlepiej jeśli jest on pokryty warstwą ochronną zapobiegającą przywieraniu i przypalaniu potraw.

Pokrywki

Mało kto pamięta o tym szczególe, ale to od pokrywek zależy prawidłowe ugotowanie wielu potraw. Najlepiej, jeśli będą one dopasowane do posiadanych przez nas garnków.

Patelnie

Patelnie, to również urządzenia gastronomiczne. Najlepiej jeśli są one pokryte bezpiecznymi powłokami, ograniczającymi przyleganie potraw.

Dodatki i akcesoria

Dodatki i akcesoria, mają ogromne znaczenie w każdej, nawet najbardziej zaawansowanej kuchni. Zaliczamy do nich między innymi:

1. Dekoratory warzyw - dekorują warzywa w wymyślne kształty i formy.

2. Cedzaki - dzięki nim łatwo odcedzimy ziemniaki czy makaron.

3. Deski do krojenia - trwałe i wytrzymałe przydadzą się w każdej kuchni.

4. Dozowniki do sosów - dzięki nim, odmierzymy wystarczającą ilość sosu, konieczną do przygotowania potrawy.

5. Chochle - przydadzą się do rozlewania zupy.

 

Zobacz więcej na https://sklep.technica.pl/