Komentarze: 0
Wśród urządzeń kuchennych, znacznie ułatwiających funkcjonowanie i tworzenie wymyślnych napojów, zdecydowanie króluje przyrząd do wytwarzania kostek lodu. W zależności od naszych potrzeb, możemy kupić urządzenie stacjonarne lub mobilne. Które wybrać?
Kostkarka w domu
Świeży lód całą dobę i kostki o żądanej wielkości, to marzenie nie jednego barmana-domatora. W większej kuchni domowej, a także firmowej gastronomii, z powodzeniem sprawdzi się przyrząd stacjonarny do zabudowy. Zajmuje sporo miejsca, jednak jest wygodny w użyciu i w zasadzie bezobsługowy - sam pobiera wodę, a po włączeniu tworzy określoną liczbę kostek. Minusem jest hałas i koszty zużycia wody, z tym jednak trzeba się liczyć przy zakupie każdego urządzenia tego typu.
Kostkarki mobilne - dla wygodnych
Jeśli kostki do lodu są nam potrzebne nie tylko w domu, ale np. w plenerze, na campingu czy w biurze - warto zwrócić uwagę na ofertę kostkarek mobilnych. Nie wymagają instalacji ani podłączania do wody sieciowej. Wystarczy prąd oraz uzupełnienie zbiornika wodą pitną. Niestety, kostkarki przenośne ze względu na mniejszą moc, są również mniej efektywne. W warunkach polowych, podczas gorących wakacji mogą być jednak wybawieniem, a w biurze - atrakcyjnym wyposażeniem.